Kadınlarda Saç Ekimi

Kadınlar için saçları son derece önemlidir. Bunun için kadınlarda saç ekimi ömür boyu pozitif bir etki bırakacak tedavi yöntemidir. Saçların tamamının veya bir kısmının dökülmesi, çoğu insan için olumsuz etki oluşturur. Dış görünüşünün etkilendiği gibi psikolojileri de etkilenmektedir. Psikolojik sıkıntılar yapılan araştırmalarda kadınlarda daha sıklıkta görülmektedir. Erkeklerde saç dökülmesi sadece mutsuzluk getirirken, kadınlarda korku, utanç ve aşağılanma hissi gibi derin psikolojik etkilere neden olmuştur. Saç ekim oranları erkeklerde çok yüksek olsa da, artık günümüzde kadınlarda da saç ekimi yapılmaktadır.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri:

Androgenetik Alopesi olarak da bilinen Kadın Tipi Saç Dökülmesi, kadınlarda saç dökülmesinin en sık görülen sebebini oluşturmaktadır.

Günlük rastladığımız 100-150 tel saç dökülmesi normal görülmektedir.

Androgenetik Alopesi yani genetik yatkınlıktan dolayı saç dökülmesi;
Genetiğinde saç kaybı yaşayanlarda görülür. Bu saç kayıplarında dökülme yavaş yavaş gerçekleşir, ilerledikçe açıklıklar belli olmaya başlar.

Reaktif Saç Dökülmeleri:

Bu tip dökülmeler dönemsel olarak şiddetlenen dökülmelerdir. Kişi bir anda saçlarının belirgin bir şekilde kaybolduğunu görür. Bu dönemler de saç dökülmesini tetikleyen aşırı stres, yoğun ilaç kullanımları, aşırı üzüntüler, özelikle kafaya gelen travmalar, diyet nedeniyle dengesiz beslenme, vb. gibi olabilir. Yaşanan ani bir değişiklik sonucu gelişen saç dökülmeleri reaktif diye adlandırılır. Bu dönemsel değişim tedavi edilebilir.

Hormonel Dökülmeler:

Hormonal dengesizlik kadınlarda dökülmeye neden olan etkenlerdendir. Hormonal dengesizlik yetişkin sivilcelerine, aşırı kilo alımı ve kaybına ve daha birçok sağlık problemine neden olabilir. Hormonal denge bozukluklarında saçlar dahil vücudun tüm dengesinde problem yaşanabilir.

İnsan vücudu tarafından salgılanan hormonlar saç büyümesinde önemli rol oynarlar. Kadınlarda östrojen hormonu çok salgılanır ve saç büyümesinde önemli rol oynar. Androjen hormonu saç dostu bir hormon değildir.

Kadınlarda ise aşırı androjen hormonunun salgılanması kadın tipi saç dökülmelerine yol açabilir. Kadınlarda androjen hormonu endokrin bozukluğudur. Ve tedavi olması gereken bir durumdur.

Stres:

Belirli nedenlerden dolayı yaşanan yoğun stres saç kökleri dahil vücudun tüm hücrelerini etkilenebilmektedir. Yoğun stresli dönemlerde vücut daha fazla androjen hormonu salgılamaya başlar. Vücutta artan androjen hormonu saç föliküllerinin büyümesine engel olup saç dökülmesi problemi yaşanmasına sebep olabilir. Yoğun stres; alopesi (saç dökülmesi) rahatsızlığının yanında ayrıca diğer saçlı deri (dermatit, egzema v.b.) gibi problemlerini de meydana getirir.

Demir eksikliği (Sderopenik anemi):

Demir eksikliği kadınlarda saç dökülmesi nedenlerinin başında gelir. İnsan vücudunda bulunan demir saç hücrelerinin ihtiyacı olan proteini sağlamak için gereklidir. Herhangi bir nedene bağlı vücuttaki demir eksikliği saç telleri olumsuz etkilenir ve büyüyemeden dökülürler.

Hipertiroidizm ve Hiportiroidizm:

Troid bezi, ihtiyaç olan proteinlerin üretimi, dokularda ki oksijen kullanımı kontrolü ve genel olarak vücut metabolizmasının düzenlenmesinin görev alırlar. Herhangi bir troid bezi rahatsızlığında saç kökleri olumsuz etkilenir. Hipotroidizm (Troid bezinin az çalışması) durumunda anemi gerçekleşebilir.

B12 Vitamin Eksikliği:

B12 vitamininin eksikliği vücuttaki enerji eksikliğinden dolayı, yorgunluk, unutkanlık ve bunun yanında saç köklerini de olumsuz etkiler. Vücudun oksijen ihtiyacında kırmızı kan hücrelerini sağlama görevi olduğu için vücut olumsuz etkilenir.

Aşırı ve İstenmeye Kilo Kaybı:
Bilinçsiz yapılan diyetler sonucu ani kilo kaybı da saçı olumsuz etkiler.

Menopoz:

Menopozla beraber vücuttaki değişikliklerden saçlar da etkilenmektedir.

Saç dökülmesi erken dönemde anlaşılmayabilir. 2 ay süre ile günde 100-150 adet saç kaybı düşündürücü olabilir. Bu süre zarfında hemen doktora başvurmalısınız.

Kadınlarda Diğer Saç Dökülme Sebepleri:

Telogen effluvium
Anagen effluvium
Alopesi areata
Diffuz Alopesi
Doğumsal saç yapı bozuklukları
Primer skarlı alopesiler
Sekonder skarlı alopesiler
Trikotillomani
Traksiyonel alopesi
Saçlı derinin mantar enfeksiyonları
Androgenetik Alopesi

Erkek ve kadın tipi androgenetik alopecia saç dökülmesinde saç köklerinde meydana gelen sıkıntılar aynıdır; terminal dönem (kalın ve renkli) saç köklerinin gittikçe hızlı bir küçülme gerçekleşmesi ile başlar. Minyatürizasyon, yani saçlarda kalın saçların ince saçlara dönüşmesi ile devam eder. Ve nihayetinde dökülmeye başlar.

Saç dökülmesi, erkeklerde açıklıklar tamamen belli iken kadınlarda total seyreklik (ekilecek alan ve donör alan) olarak görülmektedir. Erkekler de tanı kolay konulabilirken, neden çokluğundan dolayı kadınlarda tanı zor konulur.

Kadınlarda Saç Dökülme Evreleri:

Genetik saç dökülmesinde sıkça rastlanan saçın dökülme miktarına bağlı olarak yapılan” Ludwing” skalası şöyledir:

Tip 1 dökülme: Erken dönem de görülen saç dökülmesidir. İyi bir saç modeli ile rahatlıkla saç kaybı kapatılabilir. Saç ekimine gerek yoktur. Ön saç çizgisinin doğallığı korunmuştur.

Tip 2 dökülme: Başın orta kısmında ciddi dökülme ve saç hacminde azalma mevcuttur. Ön saç çizgisi doğallığını korumuştur. Donör alan müsait ise saç ekim işlemi düşünülebilir.

Tip 3 dökülme: Ön çizgi kısmen ama tepe bölgesi ciddi dökülmüştür ve deri görünür hale gelmiştir. Saçlardaki zayıflama ileri derece de ve yaygındır. Uygun kişilerde tedavi saç ekimidir.

Birinci tip hariç diğer iki tipte kişinin yan alanları ve donör bölgesi müsait ise saç ekimi yapılabilir.

Kadınlarda bahsettiğimiz saç zayıflaması ve dökülmesine ilişkin tedaviler mevcuttur. Mümkün olan en erken evrede teşhis konulup tedaviye başlanmasıdır. Saç dökülmesi oluşan kişiler en kısa zamanda Dermatoloji Kliniği’ ne başvurmalıdır.

Kadınlar için önerilen başlıca tedavi yolları arasında;

Saç Ekim’i: Saç ekimi kalıcı çözüm olabilir. Kadınlarda, saç ekiminden önce neden döküldüğü anlaşılmalı ve tedavi edildikten sonra açılma olan bölgelere saç ekimi yapılmalıdır. Aksi takdirde, ortada bir hormonel bozukluk gibi bir neden varsa ileri de tekrar dökülme yaşanabilir. Kadınlarda saç kesimi yapılmadan uygulanan en yaygın teknik DHI tekniğidir. DHI tekniği ile donör bölgeden açılan pencereden alınan greftler problemli alana nakledilir. Saç ekim sonrası görüntüden rahatsızlık duyulmaz.

Minoxidil %2 Sprey: Bilimsel olarak uygulanan tek ilaçtır. Saça doktorun öngördüğü dozda ve zamanda uygulanarak saç kaybının önüne geçilebilmektedir.

PRP (Paleteal Rich Plasma): Prp tedavisi yine doktorunuz doz ve zaman aralığında, saçlı deriye cilt altı enjeksiyon olarak uygulanan tedavi yöntemidir. Kişiden alınan kanın santifüj edilerek, tüpde ki trombositten zengin kısım alınarak saçlı deriye uygulanarak prosedür gerçekleşir.

Saç Mezoterapisi: Mezoterapi işlemi, mezoterapi ilaçlarının, lokal olarak doktorunuzun belirlediği doz ve zaman aralığında özel cihazlarla cilt altına uygulama işlemidir. Saç kaybını önlemek amacıyla uygulanan çok kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Sağlıklı ve Bilinçli Beslenme: Proteinden zengin, A,E,C,B6 dan zengin yiyecekler saç dökülmesini önleme de ciddi yarar sağlamaktadır.

Kadınlara Saç Ekim’i:
Kadınlarda genellikle saçı kestirmek DHI yöntemi ile saç ekimi uygulanmaktadır. Erkeklerde saç ekimi prosedürü gibi kadınlarda da prosedür aynıdır. Kadınlarda kafa çapı daha küçük olduğu için greft sayısı erkekteki gibi değildir. Daha az greft elde edilir. Saç kesilmesi kadınlarda psikolojik travma oluşturduğu için ense (donör) bölgeden pencere açılarak, saç ekim sonrası ense(donör) bölgede yapılan alım belli olmayacaktır. Nakil bölgesinde DHI (Choi Pen) saç aralarına kolay girebilmekte ve haliyle ekilecek alanda da herhangi bir kötü görüntü oluşmayacaktır. DHI saç ekimi kendi başlığı altında daha geniş bahsedilmiştir.