Micro FUE
Saç ekimi yöntemleri çok hızlı gelişti ve yeni teknolojilerle çok rahat hale geldi. FUE yöntemi, şu anda dünyada en yaygın ekim yöntemidir, alım donör bölgeden ( ense bölgesi iki kulak arası ) yapılır, kökler bu bölgeden tek tek alınır ve FUT tekniğinde olduğu gibi iz bırakmaz. Bu teknik ile maksimum kök sayısına ulaşılarak tek seansta daha güzel ve doğal sonuçlar elde edebiliyoruz. Safir kanal açımı, standart bıçaktan, hem yataylığı daha rahat yakalamak, travmatizeyi azaltmak ve yara iyileşmesinin zamanını kısaltmak açısından normal bıçağa göre daha avantajlıdır.
FUE Saç Ekim’i Nedir?
Saç ekimi son yıllarda Ülkemizde sağlık turizminde en çok hasta kabul edilen estetik operasyondur. FUE saç ekimi, saç ekim uygulamaları arasında en çok uygulanan tekniktir. Manuel punch veya mikromotor yardımıyla donör (ense bölgesi) bölgeden köklerin tek tek alınıp problemli alana safir ile kanal açılarak nakledilme işlemidir. FUE yöntemi ile bir seansta 5000 – 6000 kök çalışılarak doğal saçlara sahip olunabilmektedir.
FUE Saç Ekim’i Aşamaları
Saç Ekim Öncesi Yapılacak Tahliller: Kanama pıhtılaşma, kan sayımı ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili tahliller saç ekimi için son derece önemlidir. Saç ekim öncesi merkezimizde tahliller çalışılmaktadır.
Donör ve Ekim Yapılacak Alanın Analizi: Yüksek çözünürlüklü analiz cihazı yardımıyla, dönör bölgenin cilt yapısı, kök kalitesi ve cilt rahatsızlığının olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılan işlemdir. Sadece köklere bakılması gibi bir konu gibi görünse de aslında ciltte bir rahatsızlık varsa saçı kesmeden önce kontrol edilip tedavisinin başlaması açısından gerekli bir işlemdir.
FUE Saç Ekim’inde Saç Çizgisi Planlaması: Doğal bir görünüm yakalamak için saç çizgisi son derece önemlidir. Çizgi, alın kas yapısı, anatomik yapı, yaş, ırk ve cinsiyet, çizgi planlamasında son derece yüksek öneme sahiptir. Çünkü kişi bundan sonraki hayatında bu saçı kullanacağı için çizginin doğal olması elzemdir. Donör bölgesi planlaması, alınacak greft sayısı ve skar dokunun oluşmaması için son derece etkili bir plandır.
FUE Saç Ekim’inde Saç Uzunluğu: Eğer saç ekilen alan uygunsa traşsız saç ekimi yapılabilmektedir. Ön görüşme veya kliniğimizde ki muayene esnasında size saçın kesilip kesilemeyeceği hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Donör bölgede ise alım yapılacağı için saç tamamen kesilmektedir.
FUE Saç Ekim’inde Anestezi Uygulaması: Uygulanan anestezi çeşitleri;
Dermojet ve Comfort İnn Ön Lokal Anestesi: Lokal anestezi öncesi ağrıyı azaltmak için yapılan ve özel basınçlı alet yardımıyla uygulanan lokal anestezi tekniğidir.
Lokal anestezi: Donör ve ekilecek alanın sadece lokal olarak uyuşturulması demektir. Genelde en çok uygulanan yöntemdir.
Sedasyon Anestezi: Anestezi uzmanı tarafından uygulanan anestezi yöntemidir. Kişide iğne fobisi gibi saç ekimi yapılmasını engelleyecek bir durum söz konusu ise yapılır. Sedasyon anestezi, sedatize edici ilaçlarla tüm reflekslerinin korunarak, uyku hali kontrollü olarak ayarlanabilen anestezi tekniğidir.
Genel Anestezi: Genellikle yan etkilerinden dolayı uygulanmak istenmeyen tekniktir. Kişinin intravenöz ve gazlar ile tamamen uyutulmasıdır. Mutlaka anestezi uzmanı tarafından uygulanması gerekir.
FUE Saç Ekim’i Greftlerin Çıkarılma Aşaması: Donör bölgeye lokal anestezi uygulaması ve şişirme işlemi yapıldıktan sonra, manuel punch veya mikromotor yardımıyla köklerin çıkarılması işlemidir. Donör bölgenin vericiliğine göre yaklaşık 4500 – 5000 kök çalışılabilir. Alım işleminde dikkat edilmesi gereken konu, kök alınırken kırılmamasına ve homojen alım yapıp skar oluşmasını engellemektir. Greftin yapısına göre 0,7mmx0,4mm, 0,8mmx0,4mm veya 0,9mmx0,3mm punch lar kullanılmaktadır. Uzmanımız tarafından punch seçimi yapılmaktadır.
Kanal Aşaması (Safir): Alım aşaması bittikten sonra, kişi sırtüstü çevrilerek frontal alana (ön çizgi bölgesine) lokal anestezi yapılır. Uzmanımız tarafından greft boyutuna göre safir uç ayarlanarak, alınan greft miktarı kadar kanal açılır. Dikkat edilecek nokta dolaşımı bozmadan kanal açılması, kanal derinliğine ve yönlerine dikkat edilmesidir. Diğer aşamalara göre önemli oluşunun sebebi doğallık bu aşamada sağlanır. Kanallar önceki saça uygun yön verilerek açılırsa o kadar doğallık sağlanır.
Alınan Greftlerin Nakledilme Aşaması: Kanal aşamasından sonra, greftlerin (köklerin) nakledilme aşamasıdır. Petrilerde özel solüsyonda bekletilen greftler penset yardımıyla kanallara nakledilir. Dikkat edilmesi gereken nakledilecek greftlerin travmatize (Kırılma, zedelenme) olmamasıdır.
FUE Yönteminin Avantajları
- Tek seansta 5000 – 6000 greft (kök) ekilebilir,
- Yüksek sayılarda, ekim planlamasının rahat yapılabilmesi,
- Safir uçlarla ekim alanında doğal görüntü sağlanması,
- Anesteziden sonra ağrının olmaması,
FUE Saç Ekim’i Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
FUE Saç Ekim Öncesi Doğru Özgeçmiş
Saç ekimi cerrahi bir işlemdir. Saç ekim öncesi özgeçmişinizde, kronik hastalık (Kalp ile ilgili, diyabet, yüksek tansiyon, aritmi, egzema gibi) varsa, belli bir hastalığa bağlı kan sulandırıcı veya başka bir ilaç kullanılıyorsa, önceden geçirilmiş ameliyat bilgisi ve bulaşıcı hastalık varsa, ilaç allerjisi varsa, cerrahi ekip bilgilendirilmelidir.
Kronik Rahatsızlığınız Var Mı?
Diyabet (Şeker Hastalığı):
Diyabet (Şeker Hastalığı) nedir? Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diabetes Mellitus, kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker görülmemesi gereken idrarda şeker görülmesidir. Eğer şeker hastalığı olan kişide, şeker regüle yani normal seyrinde değilse, yara iyileşmesi gecikeceğinden süreci olumsuz etkilemektedir.
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon):
Hipertansiyon, (Yüksek Tansiyon): Kanın arter duvarına yani atardamar duvarlarına uyguladığı basınçtır. Kalp hastalıkları, beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Eğer ilaçları düzenli kullanmayıp, normal seyrinde tansiyon tutulmazsa, saç ekiminde işlem ve sonucu olumsuz etkiler.
Alerji:
Allerji vücudumuzda bulunan antikorların (savunma mekanizmasının), bazı maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler besin, toz, akarlar, polen, akarlar ve bazı ilaçlar v.s. Alerji çocuklukta ve ileri yaşlarda görülebilir. Özellikle saç ekimi esnasında ve sonrasında kullanılan ilaçlar açısından kişinin ilaç allerjisi varsa söylemesi gerekir.
Kalp Hastalıkları:
Kalp hastalığı, herhangi bir nedene bağlı kalpte meydana gelen ve kalbi etkileyen hastalıklardır. Ritim bozukluklar (aritmi), koroner arter hastalıkları, kapak hastalıkları gibi hastalıklar. Herhangi bir kalp hastalığı bulunan kişiler ve kullandıkları ilaçlar son derece önemlidir. Saç ekiminde özellikle işlem esnasında kullanılan ilaçlar ve işlemin ilerleyişinin normal seyretmesi için ekip bilgilendirilmelidir.
Bulaşıcı Hastalık Durumu
Bulaşıcı hastalıklar; virüs, bakteri, mantar ve diğer parazitlerin sebep olduğu hastalıklardır. Farklı bulaşıcı hastalık ve bunların bulaşma yolları vardır.
Hepatit B:
Hepatit B tüm dünyada yaygın olarak bulunan karaciğer rahatsızlığıdır. Hastalığın virüsüdür. Hepatit B kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları ile insandan insana bulaşan bir hastalıktır. Korunmasız cinsel ilişki, bağımlılık yapan uyuşturucular ve ilaç kullanımı, işlemde enfekte insanda kullanılan aletlerin sterilizasyonunun yapılmaması diğer bulaş yollarıdır. Ülkemizde ve dünyada önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Saç ekim işleminde bulaş olmaması için ekip bilgilendirilmelidir.
Hepatit C:
Hepatit C (HCV) virüs kaynaklı karaciğer hastalığıdır. Hastalık erken dönemde teşhis edilebilen ve birkaç hafta sürebilen veya hayat boyu sürebilen ciddi sağlık sorunu oluşturabilen hastalıktır. Bu hastalığa karşı tedaviler mevcuttur. Kliniğimiz başvuran bu hastalar enfeksiyon hastalıkları kontrolünden sonra ekim yaptırabilirler.
HIV (AIDS):
HIV (Human Immunodeficiency Virus), korumasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ile asıl etkisini bağışıklık sistemi ciddi etkilerini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren bir virüstür. AIDS, Acquired Immune Deficiency Syndrome’un kısaltmasıdır. Nedeni HIV virüsüdür, bağışıklık sistemini kansere ve enfeksiyonlara savunmasız bırakır. Yanlış bilinen, HIV virüsü pozitif olan her kişide AIDS görülmemektedir.
FUE Saç Ekim Öncesi Kullanılan İlaçlar
Bir nedene bağlı sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa, kliniğimizi bilgilendirmeniz gerekmektedir. Kullandığınız ilaç saç ekimi için belli bir süre kesilmesi gerekiyorsa, Primer hekiminizi bilgilendirmeniz gerekir. Eğer ilacın kesilmesi mümkün değilse ekim yaptıracağınız hastane de o branşın hekimi kontrolünde ekim yaptırmanız gerekir.
FUE Saç Ekim Öncesi Sigara ve Alkol ve Uyuşturucu Madde Kullanımı
Saç ekim öncesi, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler, anestezi ve dolaşımı etkilediği için işlemi olumsuz etkilemektedir.
FUE Saç Ekim Öncesi Kıyafet Seçimi
Saç ekimi işlemine gelirken, işlem sonrası greftlerin zarar görmemesi için boyundan geçmeli kazak veya benzeri kıyafet giymeyin. Gömlek tarzı önden düğmeli kıyafetler daha uygun olacaktır.
Önemli Not: FUE saç ekim gecesi ve sabahında, uykunuzu iyi alıp, kahvaltınızı güzel yapmanız operasyonun rahat geçmesini sağlayacaktır.
Saç Ekim Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekim sonrası ilk üç ve sekiz gün çok önemlidir. İlk üç gün telefona uzun süre eğilerek bakmak, kitap okurken başı öne eğmek gibi nedenlerden dolayı, alında, gözlerde ve yanaklarda şişmeye neden olur. Hayati bir tehlike olmaz ama konfor yönünden etkilenirsiniz. Nakil olan greftler tam anlamıyla bir haftada nakledilen bölgeye tutunurlar. Bu sürede herhangi bir travma, sürtme ve çarpma o bölgede greftlerin kaybına neden olacaktır. Hatta sert çarpmalarda o bölgedeki doku kaydına neden olmaktadır. Saç ekim sonrası dikkat edilmesi gerekenlere aşağıda daha geniş yer verdik.
Yıkama:
Saç ekim sonrası ilk yıkama 36 veya 48 saat sonra kliniğimiz tarafından yapılmaktadır. İlk yıkama ve bunu takip eden yıkamalarda yapılan işlem son derece önemlidir. Klinikte size gösterilen yıkama aşamalarını takip edip 10 gün boyunca aynı yıkamayı yapmalısınız.
Kabuk Dökme:
Saç ekim sonrası ekilen ve donör bölgede yara iyileşmesine bağlı kabuklanmalar olacaktır. Bu kabuklar saç diplerindeki iyileşmeyi sağladığı gibi uzun süreli kalması dolaşımı olumsuz etkilemektedir. 10. Ve 14. Günler arası size anlatıldığı şekilde kabuk dökme işlemi yapılması gerekmektedir.
İlaç ve Multivitamin Kullanımı:
Saç ekim sonrası size verilen ilaçları eksiksiz kullanmanız gerekmektedir. Aksi halde enfeksiyon gibi tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Size önerilen multivitamin kullanımı dolaşımı olumlu etkileyeceğinden saç çıkma potansiyelini maksimuma çıkaracaktır.
Sigara, Alkol ve Dolaşımı Etkileyen Diğer Maddeler:
Saç ekim sonrası sigara ve uyuşturucu maddeler dolaşımı olumsuz etkilemektedir. Saç ekim sonrası dolaşımı etkileyen maddelerden uzak durmak gerekir. Aksi halde saçların çıkmasında olumsuz etki gösterecektir. Saç ekim sonrasında ilaç kullanacağınız için, ilaçlarla beraber alkol almamalısınız.
Travma:
Özellikle ilk sekiz günı, vurma, çarpma, sürtme ve travmalardan başımızı korumalıyız. Aksi halde gerftlerin çıkmamasına ve çarpma olan yerde dolaşım bozukluğu olabileceğinden doku kaybına neden olabilir.
Stres:
Stres tüm hücrelerimizi etkilediği gibi, yeni nakil yapılan gerftlerimizide olumsuz etkilemektedir. 12 ay boyunca ağır stresten uzak durmalıyız.
Cinsellik:
İlk beş gün cinsel ilişkiye girmeyin.
İlk 30 Gün Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ağır işlerden kaçının,
Yorucu etkinlik yapmayın,
15 Günden sonra kardiyo yapabilirisiniz, ağır spor yapmayın,
Hamam ve Sauna’ ya girmeyin,
Deniz ve havuza girmeyin,
Direk güneş ışınlarına maruz kalmayın,
Saç Kesimi ve Saç Boyama
Donör bölgenize 1 ay sonra makine ile kesim yaptırabilirsiniz. Saç ekilen bölgeye 6 ay boyunca makine ile traş yaptırmayın. Bu zaman zarfında uzayan saçları makas ile kestirin. 6 Ay boyunca saçınızı boya yatırmayın. Bu zaman zarfından sonra organik boya önerilir.
Saç ekiminin etkili olması teknikle alakalı gibi görünse de saç ekim sonrası bakımda bir o kadar önemlidir. Estetive Saç Ekim Kliniği size 12 ay boyunca destek danışmanlık sağlayacaktır.